Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Edam

In de middeleeuwen vormde de Edammer kaasmarkt het centrale punt in de stad. Hier brachten boeren hun kazen om te worden gewogen, verkocht en geëxporteerd naar het buitenland. In 1520 werd aan Edam het recht verleend de markt te houden. Vijftig jaar later werd het recht van een kaaswaag eeuwigdurend vergeven. In 1922 werd de kaasmarkt echter gesloten omdat de kazen in fabrieken werden gemaakt. Tegenwoordig is de boerenkaasmarkt in Edam in ere hersteld. Op woensdag van 10.30 tot 12.30 uur wordt hier in de zomer een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.

  • Bekijk hoe vroeger de kazen verhandeld werden.
  • Proef de geschiedenis tijdens dit leuke uitstapje.
  • Kies voor een excursie langs Edam, Volendam en de Zaanse Schans.

Hoe de Edammer kaasmarkt werkt

De kazen worden net als in de Renaissance aangevoerd per paardenwagen of boot. Daar worden ze uitgeladen door speciale kaasdragers. De handelaren testen de kwaliteit kaas met een “kaasboor” en bepalen de prijs op die basis. Dit zijn de kaasmeesters. Als de kaas wordt goedgekeurd, wordt deze met kruiwagens naar de waag gebracht. In juli en augustus worden jaarlijks acht ochtendmarkten gehouden. Er is ook een avondmarkt met braderie van 20.30 tot 22.30 uur op een zaterdag.

Edam bezoeken

Als u in de zomer Edam bezoekt, moet u zeker ook de kaasmarkt aandoen. Al was het alleen maar voor de geschiedenis die hier in ere wordt gehouden. Edam is ook een leuke dagtrip vanuit Amsterdam. Per bus bent u er in ongeveer een half uur. Net als in de meeste steden in Holland is de fiets het beste vervoermiddel binnen de stad. U kunt op verschillende plekken (zoals Ton Tweewielers) fietsen huren. Of vraag om informatie bij de plaatselijke VVV. Als u liever loopt, is de stad ook te voet goed te bezoeken.