Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Antwerpen

Het levendige Antwerpen is een prachtige bestemming. De middeleeuwse straten, renaissance-monumenten en het bruisende uitgaansleven worden vaak overschaduwd door de reputatie van de stad als centrum van de diamanthandel en als op vier na grootste haven ter wereld. De fiets is een populaire keuze als vervoermiddel om deze stijlvolle Vlaamse stad te doorkruisen. Bewonder de duizenden Oude Meesters in het Koninklijk Museum en in het Rubenshuis. Ervaar de levendige bedrijvigheid op de Grote Markt. Bewonder ook de kunst en architectuur van de niet afgebouwde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waarvan de bouw in 1351 begon.

1.  Centraal Station: de spoorwegkathedraal

Wist je dat het Centraal Station van Antwerpen is één van de mooiste stationsgebouwen in Europa is? Omdat het zo’n prachtig station is, heeft het ook de naam ‘spoorwegkathedraal’ gekregen. Het station was eerst een klein kopstation wat vervolgens in 2007 groots verbouwd werd tot een belangrijk treinstation. Nu is het geen stopstation meer en kan je ook makkelijk bijvoorbeeld een trein naar Amsterdam nemen.

Zeker een van de meest spectaculaire stations

Het stationsgebouw is een mix van stenen muren en een glazen koepel en bevat perrons die over verschillende niveaus verspreid liggen. Ook als je niet met de trein naar Antwerpen gaat is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan het station te brengen.

Als je in het Centraal Station bent, wandel dan ook zeker eens door de prachtige gangen en flaneer op de grote trap. De ‘Middenstatie’, zoals het Centraal Station ook wel door Antwerpenaren genoemd wordt, is gebouwd in een eclectische stijl. Kijk trouwens eens erg goed naar de klok van het station aan de voorgevel, hoe schrijf je ook alweer een Romeinse 4?

2.  De Grote Markt

De Grote Markt van Antwerpen is het centrale plein van de stad maar ook één van de gezelligste. Aan het plein vind je een hoop prachtige oude gildehuizen en bezienswaardigheden, maar ook een aantal leuke terrasjes en de mooie Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo. Vanaf de Grote Markt kan je het zestiende-eeuwse Stadhuis van Antwerpen aanschouwen, dat ontworpen werd door Cornelis Floris en als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen wordt gezien.

3.  Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

De prachtige kathedraal van Antwerpen steekt boven het centrum van de stad uit door de grote toren van 123 meter hoog. De kathedraal is meerdere malen gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd waardoor je er verschillende architectonische stijlen kan vinden.

Zo is de kerk in de twaalfde eeuw ontstaan rondom een negende-eeuwse kapel. Ook is er maar weinig van het oorspronkelijke interieur over door de zestiende-eeuwse beeldenstorm, maar er zijn ook een aantal beroemde werken van de Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens te zien in de kerk (waaronder het beroemde ‘De Kruisoprichting’, alleen al daarvoor zou je echt de kathedraal moeten bezoeken).

 • De kathedraal is doordeweeks dagelijks tussen 10:00 en 17:00 geopend voor het publiek, en op zaterdag tot 15:00 en op zondag tussen 13:00 en 16:00.
 • Toegang tot de kerk kost €8 voor iedereen ouder dan 12 jaar die niet uit Antwerpen zelf komt.

4.  De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd en was toen één van de rijkste en machtigste kerken van het land. Tegenwoordig doet het prachtige laatgotische gebouw dienst als parochiekerk, waar je onder andere mooie beelden en kunstwerken van Peter Paul Rubens kan aanschouwen. Ook kan je een kijkje nemen in de schatkamer.

 • De kerk is dagelijks tussen 14:00 en 17:00 gratis te bezoeken.
 • Toegang tot de schatkamer kost €1.

5.  Het Rubenshuis

Aan het einde van de zestiende eeuw verhuisde de jonge Peter Paul Rubens naar Antwerpen, waar hij vervolgens op een kort verblijf in Italië na zijn hele leven heeft gewoond. Aan een zijstraat van de Meir, de Wapper, liet hij een mooi huis bouwen in de Italiaanse stijl, waardoor het op een klein paleis uit de renaissance lijkt. In het gebouw werden vele schilderijen door Rubens zelf en door zijn leerlingen geschilderd. Sommige van deze werken zijn nog steeds in het Rubenshuis te zien nu het na een restauratie in de oorspronkelijke staat hersteld is en als museum dienst doet.

 • Het Rubenshuis is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 17:00.
 • Inkom bedraagt €8 voor bezoekers van 26 tot en met 65 jaar.
 • Inkom bedraagt €6 voor bezoekers van 12 jaar tot en met 25 jaar en ouder dan 65 jaar.

6.  Het Begijnhof

Het Begijnhof was in de zestiende eeuw een plek waar oudere armen vrouwen samen in huisjes rondom een park woonden. Deze begijnen richtten zich hier vaak op een leven gewijd aan het geloof. Tegenwoordig wonen er nog maar enkele begijnen in dit Begijnhof, en zijn er in de meeste andere huisjes bejaardenwoningen te vinden. Het hof zelf is een mooie plek van rust in de stad en zeker een bezoekje waard.

7.  De Plantentuin

De Plantentuin of Den Botanieken Hof aan de Leopoldstraat is ook een kleine oase van rust in het centrum. Ooit deed de Plantentuin dienst als tuin waar kruiden met genezende krachten werden geplant voor het ziekenhuis. Tegenwoordig vind je er ongeveer 2000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen, waarvan sommige van deze flora beschermd zijn.

Tijdens het winkelen of bekijken van bezienswaardigheden is de Plantentuin dan een prachtige plek om even te zitten op een bankje en bij te komen.

 • De Plantentuin is in de zomer tussen 08:00 en 20:00
 • In de winter tussen 08:00 en 17:30 gratis te bezoeken.

8.  ’t Steen

’t Steen is de oude burcht van Antwerpen, welke te vinden is op de oever van de Schelde. Het werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw en is hiermee het oudste gebouw op de Antwerpse kade. Ook was het één van de eerste stenen gebouwen van de stad. De burcht deed honderden jaren dienst als gevangenis, maar sinds de 19de eeuw is het een museum. Bij de burcht kan je ook een standbeeld vinden van Lange Wapper, een plaaggeest die dronken mensen angst aanjoeg in een 19de-eeuws gedicht.

 • Het Steen is momenteel in restauratie. Vanaf februari 2021 zal je er via een belevingsparcours meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en het gebouw. Ook de cruiseterminal en het toeristisch infokantoor verhuist naar Het Steen.

9.  Zurenborg

De wijk Zurenborg is gelegen tussen het Centraal Station van Antwerpen en het Station Berchem en is hiermee een mooi verstopt pareltje. Deze hele wijk werd begin van de twintigste eeuw gebouwd en bestaat hierdoor vooral in de bijzondere Belle Époque stijl. Art-nouveau elementen zijn overal in verwerkt, vooral in de huizen aan de Cogels-Osylei en daar omheen. Ook kan je heel wat leuke terrasjes vinden in de wijk, op de Draakplaats en de Tramplaats, waar je even kan genieten als een local.

Deze wijk is de laatste jaren erg in opkomst en wordt al lachend onder Antwerpenaren de ‘hipsterwijk’ genoemd. Zeker wel een wandelingetje waard!

10.  Het Zuid

Maar het kan nog hipper! Het Zuid is een wijk buiten het centrum van Antwerpen dat als de hippe wijk van de stad gezien wordt. De oude gebouwen in de wijk zijn in de laatste decennia omgebouwd tot ateliers en studio’s maar ook tot hippe woningen. Zo zijn hier een hoop galerijen, modehuizen, design winkels en kunststudio’s te vinden, maar ook leuke restaurants en cafés. Ook vind je een paar kunstmusea in de wijk, zoals het Museum voor schone Kunsten en het Fotomuseum.

Het Museum voor Schone Kunsten is voorlopig nog steeds gesloten door verbouwingswerken, en dat voor onbepaalde tijd. Delen van de collectie zijn te bekijken op enkele gastlocaties zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en in het Snijders&Rockoxhuis.

11.  Fotomuseum (FoMu)

Het Fotomuseum oftewel het FoMu is een erg interessant hedendaags museum met afwisselende tentoonstellingen. De expo’s die momenteel lopen, kan je hier checken. De tentoonstellingen wisselen regelmatig af, dus je zal hoe dan ook wel eens iets vinden wat je persoonlijk interesseert. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 10 tot 18 uur (maandag gesloten). Een rondleiding is mogelijk, maar die moet je op voorhand aanvragen via de website. Ga zeker ook eens rond snuisteren in de museumshop of geniet van een drankje in museumcafé Pixel!

12. Het Museum voor Schone Kunsten

Het museum voor Schone Kunsten herbergt een hoop kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo zijn er onder andere werken van Peter Paul Rubens te zien. Daarnaast zijn er ook een aantal buitenlandse werken terug te vinden in de collectie van het Museum voor Schone Kunsten, zoals werken van Titiaan en Auguste Rodin.
Het museum wordt momenteel gerestaureerd, waardoor het niet geopend is. De collectie blijft echter te zien op gastlocaties in Antwerpen, zoals het Rockoxhuis en de Onze Lieve Vrouwekathedraal.

13.  Het MAS: Museum Aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom is sinds 2011 te vinden op ’t Eilandje en verteld over de geschiedenis van de stad. Er is vooral aandacht voor Antwerpen als een belangrijke havenstad, en het MAS herbergt daarnaast ook de oude collectie van het nabijgelegen Scheepvaartmuseum en de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum. Bovenin het gebouw kan je op het (gratis te betreden) panorama dakterras genieten van het uitzicht over Antwerpen.

 • Het MAS is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 17:00.
 • Het panoramaterras is gratis te bezoeken, maar voor het museum kost een standaard ticket €10 en een ticket voor scholieren, studenten en senioren €8.

14.  De Modenatie

Het gebouw van de Modenatie herbergt enkele instituten die te maken hebben met de modewereld van Antwerpen. De stad is sinds een aantal jaar een belangrijke modestad door een aantal topontwerpers die hier wonen en/of werken.

De Modenatie is dan ook het centrum van deze wereld, met de modeacademie van Antwerpen, het Flanders Fashion Institute, het Modemuseum (MOMU) met een collectie die teruggaat tot de 16de eeuw en de kunstboekwinkel Copyright. Gaat terug open in 2021.

15.  De Ruien

De Antwerpse Ruien, ofwel de oude Riolen of Overwelfde Stadsgrachten zijn een bijzondere bezienswaardigheid in de stad. In de Ruien wordt geen afvalwater meer gespoeld, waardoor je er met een ondergrondse wandeling een bezoek aan kan brengen. Sinds 2005 worden de drie uur lange wandeltochten georganiseerd. Hierbij trek je aan het begin van de tocht een beschermingspak aan en wordt je vervolgens door het ondergrondse Antwerpen begeleid.

 • De Ruien zijn elke donderdag tot en met maandag van 10:00 tot 18:00 geopend.
 • De interactieve wandeling met tablet kost €18 per persoon en €12 per kind (10-16).

De Sint-Annatunnel of de Voetgangerstunnel brengt je onder de Schelde door van de rechter naar Linkeroever. De tunnel zelf is al een bijzonder bouwwerk door de houten roltrappen en de kunstwerken in de tunnel, eenmaal op Linkeroever heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Antwerpen.

17.  Brouwerij De Koninck

Een Bolleke, veel Antwerpser kan het niet! De Koninck is de lokale brouwerij van Antwerpen. Al ruim 150 jaar wordt het bier in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg gebrouwen. Sinds de verbouwing van een aantal jaar geleden kan je hier met een leuke rondleiding mee om het brouwproces van het De Koninck bier te zien. Natuurlijk mag je bij de rondleiding ook het gebrouwen bier proeven.

 • Brouwerij de Koninck is elke dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10:00 en 18:00, met verlate openingstijden tot 20:00 op de zaterdag.
 • Een ticket kost €14, of €12 voor senioren, €10 voor studenten en €8 voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar oud.

18.  De Meir

De Meir is de grootste winkelstraat van Antwerpen. Hier vind je filialen van een hoop grote ketens zoals H&M, C&A en meer. Ook vind je aan de Meir het winkelcentrum de Stadsfeestzaal. In de straten om de Meir heen zijn eveneens een hoop winkels te vinden, van kleine lokale winkels tot grote boetiekwinkels van merken als Gucci en Louis Vuitton. Als je dus wilt gaan winkelen in Antwerpen is de Meir en omgeving de plaats waar je zijn wilt.

19.  Antwerpse Zoo

De dierentuin van Antwerpen stamt uit 1843 is één van de bekendste, oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa. Het is direct naast het Centraal Station (als je op perron 6 staat, zie je de muren en bomen van de zoo al) gelegen. Er zijn zo’n 1000 verschillende diersoorten te zien in de dierentuin, en daarnaast kan je ook even rondlopen door de prachtige tuin van de Zoo. De Antwerpse Zoo is zeker leuk als je met kinderen op stap gaat, want hier kunnen ze hun ogen uitkijken.

 • De dierentuin is dagelijks geopend vanaf 10:00. De sluitingstijden variëren per seizoen.
 • Toegang tot de zoo kost €31 voor volwassenen, €29 voor studenten en jongeren en €25 voor kinderen tussen de 3 en 11 jaar.

20.  Verborgen parel: het Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk

Gelukkig hebben nog niet veel toeristen dit prachtige plein ontdekt! Het ligt vlakbij de Antwerpse kathedraal en zodra je het pleintje opstapt, waan je jezelf weer in de Baroktijd. De statige Sint-Carolus Borromeuskerk is een parel uit de Baroktijd en was een voormalige Jezuïtenkerk. In deze kerk zal je ook verschillende werken van Rubens kunnen ontdekken. Iedere zondag en feestdag vindt er in de Carolus Borromeuskerk een artiestenmis plaats.

 • Bezoekuren : maandag tot zaterdag : 10u – 12u30 en 14u – 17u

21.  Red Star Line museum

Een van de nieuwere musea in Antwerpen, is het Red Star Line Museum. Het is even wandelen (als je het MAS zou bezoeken, neem dan zeker dit museum ook mee op de planning). Je hele leven in een koffer, en dan de oceaan over… brandend actueel. De Red Star Line had enkele rederijen in de wereld, de bekendste daarvan was hun rederij in New York. Veel mensen wilden dan ook graag de ellende ontvluchten en naar de gedroomde USA gaan.

Miljoenen mensen wagen de oversteek in de hoop op een beter leven. In dit museum volg je het wel en wee van enkele van deze passagiers en ontdek je hoe de voorbereidingen op deze reis er aan toe gingen. Het museum zit dan ook in het oude pand van de Red Star Line. De verhalen zijn tastbaar en meeslepend, een grote aanrader. Ook het museumcafé ‘Upper Deck’ is erg gezellig.

 • Dinsdag t/m zondag: van 10 tot 17 uur
 • Maandag gesloten, met uitzondering van Paasmaandag en Pinkstermaandag / Op 24 en 31 december sluit het museum uitzonderlijk om 16 uur. / Gesloten op 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.
 • € 8 :25 – 65 jaar
  € 6 :12 – 25 jaar, 65+, leden Davidsfonds

22.  Het Havenhuis

Het Havenhuis van architecte Dame Zaha Hadid had flink wat voeten in de aarde: niet iedereen was even enthousiast over het ontwerp. Nu, enkele jaren later, is het een van de boegbeelden van de Antwerpse haven geworden en worden er wekelijks tientallen tours doorheen het gebouw gedaan. De voormalige brandweerkazerne en beschermde replica van een Hanzehuis moest geïntegreerd worden in het nieuwe ontwerp, en dat is prachtig gelukt.

Er worden ook rondleidingen gegeven in het nieuwe Havenhuis van Port of Antwerp, en er worden ook zalen verhuurd voor seminaries en recepties.

 • Dinsdag om 18.30u en iedere eerste zaterdag van de maand om 11u en om 14u
 • prijs: 10 euro per persoon (alleen in voorverkoop en alleen te kopen tot 3 dagen voor het bezoek)
 • Voor groepsbezoeken is er een andere regeling, die controleer je het beste op de website

23.  De Wilde Zee

Als je de Meir te druk vindt om gezellig te gaan shoppen, en je zoekt meer bijzondere winkeltjes, is de ‘Wilde Zee’ zeker een aanrader. Eigenlijk zijn het enkele zijstraten van de Meir, maar nog lang niet alle toeristen hebben deze straatjes ontdekt. Hier kan je nog gezellig kuieren zonder onder de voet gelopen te worden. Enkele straten die de moeite zijn om te bezoeken: de Lombardenvest, de Schrijnwerkersstraat, Korte Gasthuisstraat, de Huidevetterstraat,…

24.  De Bourla schouwburg en de Stadsschouwburg

Fan van cultuur? Dan kan je je hart ophalen en de Bourla schouwburg of de Stadsschouwburg bezoeken. De Bourla Schouwburg werd ontworpen in 1827 door architect Pierre Bourla.
Met de bijzondere halfronde ingang drukte hij zijn stempel op de bijzondere architectuur. De Bourla Schouwburg is sinds 1998 de thuisbasis van het theatergezelschap Toneelhuis.

De Stadsschouwburg kent een tragisch begin: op 8 oktober 1944 viel er een V1-bom op de Bonte Mantelstraat in Antwerpen die de Bonte Mantelstraat en enkele andere straten zo goed als volledig vernielde. Daarop besloot het stadsbestuur in ’69 om plaats te maken voor het Theaterplein, waar het stadsbestuur de nieuwe Antwerpse Stadsschouwburg zou laten optrekken. In de Bourlaschouwburg was er namelijk een brand in de kelders uitgebroken, en 3 jaar eerder was er een brand in Sclessin in een bioscoop. De cultuurtempels moesten veiliger en groter worden. De plannen voor de Stadsschouwburg waren geboren.

Hoewel het een van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen is, wordt het nog steeds smalend ‘den bunker’ genoemd. Tegenwoordig kan je hier naar grote shows en optredens gaan kijken. Wandel trouwens ook zeker eens door de gezellige straatjes die je aan de Stadsschouwburg kan vinden en vlei je neer op een van de vele terrasjes in de buurt.

25.  Het Felix Pakhuis

Een van de bekendste hotspots van ’t Eilandje: het Felix Pakhuis. Een oud pakhuis dat omgetoverd werd tot een hub van activiteiten: je vindt er het stadsarchief, de mooie binnenstraat leidt je naar de jachthaven en je vindt er allerlei gezellige locaties om iets lekkers te eten of te drinken. In de zomer kan je hier terecht bij een van de leukste zomerbars van Antwerpen.

26.  De zaterdagmarkt

Ah, de zaterdagmarkt (ook wel vreemdelingenmarkt genaamd door al het lekkere buitenlandse eten dat je er kan krijgen). Een van de beroemdste markten die Antwerpen rijk is, naast de ‘Vogeltjesmarkt’. Hier keuvel je gezellig op zaterdag, bestelt een glaasje cava en meandert langs alle gezellige marktkraampjes.
Vergeet ook zeker niet om een verse muntthee te drinken en te genieten van een broodje spek met ei, verse hummus, oesters, churro’s en nog veel meer. Echt een markt voor foodies!

Na een bezoek aan deze markt ben je helemaal klaar om nog veel meer bezienswaardigheden in Antwerpen te ontdekken!

27.   De middeleeuwse Vlaeykensgang

Pal in het centrum van Antwerpen vind je de Vlaeykensgang oftewel de Vlaaikensgang. Als je het ons vraagt, is dit ongetwijfeld het mooiste straatje van heel Antwerpen. Je botst er op pittoreske huisjes, mooie binnenkoeren en je lijkt wel in de middeleeuwen te vertoeven. En dat is eigenlijk ook echt zo, want deze staag stamt uit het jaar 1591. Vroeger was dit een straatje waar schoenmakers en klokkenluiders zich vestigden, maar nu vind je er een paar leuke restaurants en prachtige huizen.

Ondanks dat de Vlaeykensgang in het centrum van Antwerpen gelegen is, is het toch niet zo makkelijk te vinden. Je loopt er al snel onbewust voorbij. De Vlaeykensgang verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Je kan langs twee kanten in en uit de steeg lopen, dus ga zeker even op zoek!

28.  Shoppen in Antwerpen

Zoals iedereen wel weet, vind je heel wat winkels in de beroemde winkelstraat aan de Meir, maar dit zijn vooral de bekende winkelketens. Verken daarom zeker ook eens de zijstraatjes en kleine straatjes aan de Meir, want die barsten van de toffe winkeltjes. Ook de stadsfeestzaal is een aanrader om te bezoeken, ook als je niet per se wil shoppen.

Voor de echte modeliefhebers heb je ook nog het Modekwartier waar onder meer het Antwerpse ModeMuseum gevestigd is. Daarnaast zijn er drie bekende straten waar je de allerleukste boetiekjes vindt. Noteer dus zeker op je to-dolijstje: Schuttershofstraat, Kammenstraat en de Korte Gasthuisstraat. Haal je kredietkaart maar al boven…

29.  De vogeltjesmarkt

Een weekendje Antwerpen? Reserveer op zondag dan alvast een plaatsje in de agenda om de beroemdste markt van de stad te bezoeken, namelijk de eeuwenoude vogeltjesmarkt. Zoals de naam al doet vermoeden, draaide deze markt vroeger geheel rond het verkopen van vogeltjes, maar tegenwoordig kan je er allerlei dingen kopen. Denk maar aan kledij, bloemen, lekkernijen… en natuurlijk nog steeds vogeltjes ook. De markt gaat elke zondag door tot rond 12-13 uur, gesitueerd rond de Oudevaartplaats, het Theaterplein en de Tabakvest.

30.  De diamantwijk

De diamantwijk is een wijk in Antwerpen die volledig in teken staat van diamantbewerkers, juweliers en diamantairs. Als je op zoek bent naar een luxueus juweel (met bijhorend prijskaartje) kan je hier dus zeker terecht, maar los daarvan moet je de wijk ook eens even verkennen, want wie Antwerpen zegt, zegt diamanten. Krijg je maar niet genoeg van al het blinkend pracht en praal, breng dan een bezoekje aan het Diamantmuseum DIVA waar je heel wat speciale exemplaren en juwelen kan bewonderen.

31.  Chocolate Nation

We moeten je waarschijnlijk niet vertellen dat België bekend staat voor haar chocolade en dat is ook dé reden waarom je Chocolate Nation zeker moet bezoeken (en natuurlijk omdat Belgische chocolade héérlijk is)! Chocolate Nation is het grootste Belgische chocolademuseum in de wereld en een walhalla voor chocoladeliefhebbers! Het museum is naar eigen zeggen een ‘zoet en zalig belevingsmuseum’ en wij nemen graag de proef op de som! Je leert hier over het hele chocoladeproces: van boon tot eindproduct met alle tussenstappen die genomen worden. Bovendien krijg je meer informatie over de rol van chocolade in België. Uiteraard kan je ook chocolade proeven of een voorraadje inslaan in de museumshop of in de webshop.

De prijzen voor een ticket verschillen per leeftijd (kinderen, studenten, senioren…). Neem een kijkje op de website voor meer info over tickets en prijzen.

32.  Museum Mayer van den Bergh

In het Museum Mayer van den Bergh kom je oog in oog te staan met de Dulle Griet, het werk van dé grote Pieter Bruegel. Dit museum voelt een beetje anders aan dan andere musea, aangezien je ondergedompeld wordt in een intieme en huiselijke sfeer. Tijdens je bezoek maak je kennis met de bijzondere collectie van Mayer van den Bergh en ook wie deze man was. Het museum draagt namelijk zijn naam (Fritz Mayer van den Bergh), iemand met verstand van zaken, een kunstkenner en topverzamelaar. Wie hij was en wat hij precies had met Pieter Bruegel kom je hier allemaal te weten. Zijn collectie, verzameld rond de 19de eeuw, bestaat uit meer dan 3000 werken van onder meer Bruegel, Rubens, van der Weyden… Naast schilderen, verzamelde Mayer van den Bergh ook een aantal beelden en porseleinen kunst. Meer info & tickets vind je op de website.

33.  Plantin-Moretusmuseum

De volgende stop: het Plantin-Moretusmuseum, gelegen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen. De Fransman Christophe Plantin bracht in 1576 zijn drukkerij over naar deze plek. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning en zijn familie woonde en werkte er wel 300 (!) jaar. De familie koesterde hun drukkerij zo goed dat het uiteindelijk erfgoed werd. In 1555 gaf Plantin zijn eerste boek uit, 20 jaar later behoorde zijn uitgeverij tot de top in Europa. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de stad Antwerpen.

Tegenwoordig kan jet de drukkerij bezoeken als het Plantin-Moretusmuseum. Maak kennis met het paleis, de drukkerij, de kamers, atelier… en beleef hoe woord en beeld de wereld ingestuurd werden voor het digitale tijdperk aanbrak. Er is zelfs een kamer volledig toegewijd aan de geschiedenis van boeken waar je ook een authentieke Gutenberg bijbel kan bezichtigen. Meer info over wat je er kan zien en doen en tickets bestellen vind je op de website.

34. Museum van Hedendaagse Kunst (MUHKA)

MUHKA, het Museum van Hedendaagse Kunst, dompelt je onder in heel wat opvallende en actuele kunst. Er is een permanente collectie (waarvan je een deel gratis kan bezoeken als eerste kennismaking) en er staat verder ook heel wat afwisseling op het programma. Alle presentaties die de huidige maand plaatsvinden, vind je op de planning van MUHKA.

35. De Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal werd in 1936 ingericht als pronkzaal. De zaal bevindt zich in de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek in oudste deel genaamd de Sodaliteit. Op deze plek werden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard. Dat de setting ook nog eens prachtig en historisch is, zorgt ervoor dat hier allerlei tentoonstellingen, lezingen, concerten en rondleidingen gegeven worden. Daarnaast wordt de Nottebohmzaal ook gebruikt als bewaarplaats voor bijzondere schenkingen. Denk maar aan een Egyptische kast, de bekende wereldbollen van Blaeu… Meer informatie over de huidige expo’s en de pronkstukken van de Nottebohmzaal vind je hier. En voor de fans (of de nieuwsgierigen) kan je nu ook de lezingen die plaatsvonden in de Nottebohmzaal herbeluisteren met hun nieuwe podcast!

36. De Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk is een van de vijf monumentale kerken uit de binnenstad van Antwerpen en ook nog eens de tweede oudste parochiekerk (net na de kathedraal). De kerk is vooral bekend voor beroemde grafkapel van de Antwerpse meester-schilder van de barok, Peter Paul Rubens. Hij maakte een altaarstuk ‘Madonna omringd door Heiligen’ dat je ook kan bezichtigen in de kapel. Nog wat verder in de kerk kan je nog een topstuk van Jacob Jordaens bewonderen. En wist je dat het ook de Antwerpse startplaats voor pelgrims is op hun tocht naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela? Kortom valt er genoeg te vertellen en te weten over de Sint-Jacobskerk, dus een bezoek is zeker aan te raden. De kerk is gelegen vlakbij de Meir en is het hele jaar door geopend, dagelijks van 14 tot 17 uur, ook op feestdagen.

37.  Het Stadspark

Het 151 jaar oude stadspark in Antwerpen is een beschermd stuk landschappelijk erfgoed en een prachtig voorbeeld van een romantische landschapsstijl. De beplanting en de bomen, maar ook de vorm van de vijver en de vele doorkijkjes zijn erg herkenbaar voor de stijl en bleven doorheen de jaren vrij goed bewaard. Jammer genoeg is het park niet meer te vergelijken met vroeger, de jaren 1869. Door de verstedelijking en toenemende mobiliteit rond het park werd de waterbevoorrading van de vijver en de natuurlijke groei van bomen en planten negatief beïnvloed. In het jaar 2000 was het imago van het park sterk gedaald, dus sinds 2006 begon de stad aan de heropbouw van het imago van het park. Er kwam een skatepark, een vernieuwde speeltuin, sluikstorten werd aangepakt etc. Het park is dus opnieuw een bezoek waard en ondertussen blijft er gewerkt worden aan het park!

38. PAKT

PAKT is een leuke (en tot nu toe een vrij onbekende) hotspot in Antwerpen. In de PAKT-site vind je meer dan 25 creatieve ondernemers met daarbij een koffiebar en branderij, lekkere lunchzaakjes, restaurants, een Belgisch biercafé, fitness en nog veel meer! Deze verborgen parel in hartje Antwerpen daarbij nog eens vrij toegankelijk ook. PAKT ligt in het Groen Kwartier en er is ook een groen binnenplein, een speeltuin en verschillende verborgen groene hoekjes. Wanneer je de bijzondere dakboerderij wil bezoeken, zal je dat moeten doen tijdens een van de georganiseerde activiteiten. Op andere momenten is deze niet toegankelijk. Bekijk daarvoor de PAKT-agenda. Meer informatie (openingstijden restaurants, wie is PAKT…) vind je op de website.

39.  Het Middelheim museum

Het Middelheim museum ligt dan misschien wel net buiten het centrum van Antwerpen, het is nog altijd makkelijk te bereiken en loont zeker de moeite. Het Middelheim museum is een gratis openluchtmuseum omringd door prachtige natuur. Je kan er rustig wandelen doorheen het beeldenpark en zo het museum op eigen tempo ontdekken. In de buurt zijn nog drie andere parken die je kan combineren met je bezoek: Den Brandt, Vogelenzang en Hortiflora.