Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Friesland

Binnenkort een dagje uit, weekendje weg of zelfs complete vakantie vieren in eigen land? Zet dan koers naar Friesland! Vervelen is hier geen optie, en toch kom je uitgerust thuis. Dank het aan de mooie natuur! Maar Friesland verrast ook met toffe steden, vele diverse activiteiten, karakteristieke sporten en meer. Er is voor ieder wat wils in Fryslân.

1. Vlieland

Voor wie het niet wist (of was vergeten): vier van de vijf Waddeneilanden horen bij de provincie Friesland, waaronder Vlieland. Vlieland is een prachtig eilandje dat voor circa de helft bestaat uit zand. Waan je even in de Sahara van het Noorden als je Vliehors bezoekt, uiteraard met de Vliehors Express. Een must als je op dit eiland bent! Ook het festival Into The Great Wide Open op Vlieland kan op je bucketlist.

Aan sportieve activiteiten ook geen gebrek op Vlieland. Je kunt gaan kitesurfen, paardrijden, blokarten of ‘gewoon’ een good old strandwandeling maken. Toe aan ontspanning? Doe mee aan een Vlieland Yoga sessie en sluit af met een smakelijke lunch bij het historische Hotel Posthuys Vlieland.

2. Friese meren

De Friese meren – ook wel De Fryske Marren – in het zuidwesten van Friesland zijn misschien wel dé trekpleister van Friesland. Dit is hét watersportgebied waar de provincie bekend om staat. De grootste en belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen, het Slotermeer en de Groote Brekken. Door de goede vaarverbindingen en investering van de provincie Friesland in aquaducten kun je hier schitterende meerdaagse vaartochten maken. Zeilse!

Ga ook zeker kijken bij het skûtsjesilen. Deze Friese zeilwedstrijden met machtige skûtsjes vinden ieder jaar plaats en zijn een indrukwekkende happening. Of nog leuker: je kunt ook zelf aan boord stappen voor een zeiltocht onder leiding van een ervaren schipper!

En als je geluk hebt om tijdens een ijskoude winter in Friesland te zijn: schaatsen over de Friese meren, sloten en vaarten is magisch! Misschien kun je zelfs een stukje van de Elfstedentocht route doen?

3. Terschelling

Op Waddeneiland Terschelling, net als Vlieland per veerboot te bereiken vanuit Harlingen, geraak je direct na aankomst helemaal in de ontspanningsmodus. Uitwaaien is hier het devies. Dit kan uitstekend bij het Dark Sky Park. Terschelling hoort namelijk officieel tot de twintig meest donkere plekken in de wereld.

De natuur is sowieso de attractie van het eiland. De Boschplaat is het natuurgebied in het oosten van Terschelling, waar een ongerept duinlandschap zich afwisselt met uitgestrekte stranden. Avonturiers gaan per landrover over het strand, échte helden kiezen de (e-)mountainbike.

4. Sneek & het Sneekermeer

Sneek is zondermeer één van de leukste steden van Friesland! Het stadje staat bekend om de historische Sneeker Waterpoort. Dit herkenbare symbool heb je vast eens gezien. Bijvoorbeeld in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra. Maar ook in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan zie je deze waterpoort terug.

De Sneekweek is al even beroemd. Dit te gekke Friese zeilfeest is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en een absolute must-do wat ons betreft! Verder heeft Sneek goede restaurants, rijksmonumenten, gezellige winkelstraatjes en Het Fries Scheepvaart Museum. Maar er is meer. Letterlijk. Het Sneekermeer is ideaal voor watersporters. Je vaart er zó heen vanuit de stad. Sneek is een toffe stad met veel higlights én een goede uitvalsbasis dus!

5. Ameland

Jawel, ook Waddeneiland Ameland hoort bij Friesland. Je bereikt dit eiland vanuit Holwerd in een mum van tijd. Eenmaal in Nes eet je natuurlijk een echte Amelander mosterdsoep en drink je een Nobeltje. Daarna huur je een fiets en cross je helemaal naar Hollum in het westen, waar je de vuurtoren vindt. Beklimmen en afsluiten met een drankje bij Beachclub The Sunset. Het natuurcentrum, de bierbrouwerij en uiteraard het strand mogen ook niet ontbreken tijdens jouw avontuur op Ameland.

6. Leeuwarden

Het is de culturele hoofdstad van 2018 én de hoofdstad van Friesland: Leeuwarden bruist! De Oldehove móet je zien, net als het imposante Fries Museum, maar eigenlijk is de hele binnenstad één groot openluchtmuseum. Maak een stadswandeling om alles goed in je op te nemen en sluit af met een ontspannen boottochtje over het Nieuwe Kanaal.

Leeuwarden is hoe dan ook goed voor een stedentrip! Want ook shoppen, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden. TIP: neem ook een kijkje in de voormalige gevangenis Blokhuispoort. Dit is tegenwoordig een hippe plek voor creatieve bedrijven. Leuk om te zien en ook goed voor een hapje of drankje bij restaurant “Proefverlof”.

7. Schiermonnikoog

Het laatste Friese Waddeneiland in dit rijtje is Schiermonnikoog. Dit is het minst bekende en meest rustigste eiland van de Wadden. Schiermonnikoog bereik je met de boot vanuit Lauwersoog, dat vroeger zelf een eiland was. Bunker Wassermann en de vuurtoren zijn de must-sees op Schier. Zeehonden spotten doe je vanaf de boot op de heen- of terugweg!

Wist je dat het hele eiland Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is? Jep. De enorme natuurlijke verscheidenheid van dit eiland is ongekend. Bossen, duinen, strand, polders en plassen: je vindt ze hier allemaal. Een paradijs voor natuurliefhebbers dus! Een hapje eten kan in één van de restaurants of strandpaviljoens die het eiland rijk is.

Leuk weetje: Schiermonnikoog is de dunst bevolkte gemeente van Nederland met gemiddeld 23 inwoners per km².

8. Harlingen

Dit stadje ontdekken veel mensen bij toeval, als vertrekpunt naar Vlieland of Terschelling, maar is eigenlijk is Harlingen zelf al een bezienswaardigheid op zich. Harlingen wordt vaak onterecht overgeslagen, terwijl het zo’n mooi stadje is. Eén van de Friese elf steden. En niet de minste!

In de haven wordt momenteel het Nova Zembla-schip van Wilem Barentsz nagebouwd. Een unieke kans om dat te bekijken. Maar ook de stad zelf barst van de mooie grachten, pandjes en leuke restaurants. Harlingen heeft ook leuke evenementen zoals de Visserijdagen en de Tall Ships Races.

9. Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen – ook wel bekend als De Oude Venen – is een nationaal park nabij Earnewâld , een knus plaatsje midden in Friesland. Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek stukje natuur in Nederland. Waterrijk, groen en vol leven. Zo broeden er meer dan honderd verschillende vogelsoorten tussen het moeras, rietlanden, plassen en graslanden!

In De alde Feanen kun je skutsjesilen in een echte skutsje, ‘gewoon’ zeilen, maar ook SUP’pen, kayakken én activiteiten doen op het land. Huur een fiets of e-scooter en ontdek de prachtige groene omgeving van dit pareltje in Friesland.

10. Franeker

Heerlijk rustig Franeker is de ideale plaats om te ontspannen. Levendig Leeuwarden is niet ver weg en ook Harlingen is om de hoek. In Franeker bezoek je het Planetarium en Museum Martena. In dit laatste zul je zien dat Franeker ooit een belangrijkere plaats was dan je nu zult verwachten. Het Korendragershuisje en het Stadhuis zijn eveneens de moeite waard om te bewonderen.

Eens wat nieuws meemaken? Neem dan een kijkje bij de PC, de prestigieuze kaatswedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Franeker.

11. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens met Drenthe – je zal het niet verwachten hè? – ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras: dit natuurgebied is meer dan bos. Toch is het na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Ideaal om te wandelen en te fietsen dus!

In het Friese deel van het gebied ontdek je de Friese Wouden met als avontuurlijke hart het plaatsje Appelscha. Vanuit hier kun je verschillende activiteiten ondernemen. Huur een mountainbike en trek er op uit. Overnachten en lekker eten kan hier ook prima. En voor de kinderen is er het gave attractiepark Duinen Zathe.

12. Heerenveen

Heerenveen is dé sportstad van Friesland. Voetbal wordt op het hoogste niveau gespeeld door SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion en op slechts een steenworp afstand ligt de Epke Zonderland Turnhal. Schaatsliefhebbers weten natuurlijk dat het alom bekende Thialf ijsstadion ook in Heerenveen te vinden is. Hier kun je internationale schaatswedstrijden bijwonen of lekker zelf de ijzers onderbinden!

Los van alle sportmogelijkheden is er nog veel meer te beleven in Heerenveen. Het Museum Belvedere is de moeite waard. Een heerlijk middagje winkelen kan hier ook goed en een boottochtje is ook een leuk idee! En anders kun je altijd nog lekker op een terrasje neerploffen.

13. Friese IJsselmeerkust

De Waddenzee en de Friese Meren zijn alom bekend, maar laten we ook het IJsselmeer niet vergeten! De Friese IJsselmeerkust is een ideale plek om je vakantie door te brengen en is niet voor niets één van de meest toeristische bestemmingen van heel Nederland. De kustlijn langs het IJsselmeer is met haar gezellige stadjes, fijne stranden, fraaie uitzichten en watersportmogelijkheden erg populair bij vakantiegangers uit binnen- en buitenland.

Of je nu naar Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren of Lemmer gaat: het is overal genieten! In het water, op het water of langs het water. Windsurfen, fietsen, SUPpen, of ‘gewoon’ een beetje zonnebaden. Wat wil jij doen? Overnachten kan in talloze accommodaties. Van een eenvoudige camping tot bungalowpark met luxe villas direct aan het water.

14. Eerste Friese Schaatsmuseum

In het pittorekse plaatsje Hindeloopen vind je het Eerste Friese Schaatsmuseum. Stap terug in de tijd en waan je op het ijs in oud Friesland. Doop je onder in nostalgie en sluit af met een heerlijke pannenkoek of lekkere wafel in het bijbehorende pannenkoekenhuis De Friese Doorloper. Er is ook een leuk winkeltje.

15. Nationaal Park Lauwersmeer

Oké, dit park ligt op de grens met de provincie Groningen, maar Nationaal Park Lauwersmeer is dus net zo goed een Friese hotspot. Ontdek het bijzondere natuurgebied dus zeker als je in Friesland bent. Wat het park speciaal maakt, is dat dit gebied vroeger zee was en nu een meer is. Doordat er dijken zijn gebouwd is het zoute water veranderd in zoet water en dat heeft zijn sporen nagelaten in de flora en fauna. Het Lauwersmeer is hierdoor uitgegroeid tot een waar vogelparadijs.

Maak een fietstocht rondom het meer, neem een verfrissende duik of eet een visje met uitzicht op de Waddenzee. Het Nationaal Park Lauwersmeer is overigens ook één van de weinige Dark Sky Parks van Nederland!