Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Giethoorn

Een privétour naar Giethoorn met onderweg tussenstops naar wens. Tijdens onze 6-14 uur durende privétour, komt u langs de belangrijkste plaatsen.

Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, en dat is met haar grachtenstelsel en haar meer dan 170 bruggetjes niet onterecht. Gelegen in de kop van Overijssel, werd hier in de 12de eeuw voor het eerst in Nederland een veenkolonie gesticht.
Een bijzonder dorpje waar de huizen daken hebben van riet. Men met de stootkar of kruiwagen spullen naar zijn huis brengt. Waar geen auto’s rijden maar bootjes varen … en de bootjes hun eigen “garage hebben”, de ideale plaats voor een bijzonder weekendje weg.

1.  Wat is de beste periode om Giethoorn te bezoeken?

Je zal het snel merken, Giethoorn is gekend in de wereld, misschien doordat het sinds 2015 op het bordspel Monopoly World Edition staat was het al in 1958 door de film Fanfare? Een aziatische toerist is al langer geen uitzondering meer in de lage landen maar in Giethoorn was het toch even wennen. Je ziet er Chinese opschriften en 1 op de 2 toeristen die ik er zag was van aziatische oorsprong. Op zich geen erg, maar het geeft wel aan dat Giethoorn gekend is en in de zomermaanden is het er (onaangenaam) druk.

Beste periode om Giethoorn te bezoeken: Van maart tot oktober kan je bootje varen. Tracht de schoolvakanties te vermijden. Ga je in de wintermaanden dan is het zeer kalm, is leuk maar het kan ook zijn dat hierdoor rondvaren niet mogelijk is maar schaatsen des te meer.

2.  Maak een rondvaart of huur je eigen bootje

De beste manier om Giethoorn te leren kennen is natuurlijk via het water, ga aan boord van een van rondvaartboten. je kan kiezen uit verschillende rederijen in Giethoorn zelf, maar er kan ook worden opgestapt vanaf het Buitencentrum Weerribben en het Bezoekerscentrum de Wieden.

Kies je er toch liever voor om op eigen houtje het gebied te leren kennen dan zijn er allerlei soorten watervoertuigen te huren.

  • Ga er bijvoorbeeld op uit met een echte Gieterse punter, geniet van de rust met een fluisterboot, of huur een kano of kajak.
  • Er zijn meerdere vaarroutes uitgezet die langs de prachtige boerderijen en onder de bruggetjes door leiden en vervolgt worden in de prachtige natuur van het Weerribben-Wieden natuurgebied.
  • Bij Smit Giethoorn kan je verschillende types bootjes huren en je hebt helemaal geen ervaring nodig, dus ook als je voor de eerste keer vaart, is dat geen probleem.
  • Een boottochtje maken is erg in trek in Giethoorn, dus we zouden sterk aanraden om op voorhand te reserveren.

3.  Bezoek een punterwerf

Ooit bestond het kanalenbeeld in Giethoorn alleen maar uit traditionele punters. Dit zijn smalle eikenhouten bootjes die zo gebouwd zijn dat ze perfect door het ondiepe water kunnen manoeuvreren. Hierbij is de punterboom, een lange houten stok, belangrijk om zo het bootje voort te duwen. Tegenwoordig worden deze bootjes op sommige werven nog steeds met de hand gemaakt. Een aantal van deze punterwerven zijn in het centrum van Giethoorn te bezoeken.

4.  Museumboerderij ’t Olde maat Uus

Eén van de traditionele boerderijen van Giethoorn is omgetoverd in een museum over de geschiedenis van het dorp. In deze museumboerderij ’t Olde maat Uus worden verhalen verteld over het leven in Giethoorn en hoe men te werk ging met bijvoorbeeld het afgraven van het veen.

Acteurs leven zich hier in om het echte verleden van Giethoorn te laten zien en daarvoor maken ze nog steeds de typische ‘kniepertjes’ of ‘knijpertjes’. Dit zijn zoete, dunne wafels, die plat worden gegeten of opgerold. Je kan een pakje van 10 kopen voor zo’n 2 euro in het museum. Nog zo’n lekker Hollands hapje!

5.  Museum De Oude Aarde

Het museum De Oude Aarde richt zich niet zo zeer op Giethoorn als op de hele aarde zelf. In dit museum bevindt zich een zeer uitgebreide collectie aan edelstenen en mineralen, maar er zijn ook fossielen te vinden en er bevinden zich een aantal terraria met reptielen.

6.  Bezoek de kaaswinkeltjes & kaas proeven

Ga in Giethoorn zeker eens op zoek naar de beste kaaswinkels. In sommige winkeltjes kan je zelf eens proeven van de kaas. Een leuke kaaswinkel is Kaasmakerij Giethoorn. Hier kan je allerlei soorten kazen proeven, zoals fenegriek, geitenkaas, wasabikaas, kaas met pestobasilicum, met truffel en nog veel meer. Je kan het soms niet gek genoeg bedenken. Vergeet ook zelf geen blokje kaas te kopen zodat je na je uitstap nog wat kan nagenieten.

7.  Geniet van een tussendoortje

Zit het weer wat mee? Ontspan dan op één van de gezellige terrasjes, eet een typische Nederlandse snack of tussendoortje en geniet van een verfrissend drankje. De Nederlanders weten echt hoe ze hiervan moeten genieten! Je kan gerust ook iets bestellen om mee te nemen. In Giethoorn zijn er tal van terrasjes waar je heerlijke Hollandse hapjes kan eten, zoals bitterballenkroketten of natuurlijk de typische poffertjes voor als je het liever wat zoet hebt.