Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Groningen

‘Er gaat niets boven Groningen’ en daar zijn wij van Parkvakanties het roerend mee eens. Tijdens een bezoekje aan de provincie moet je in ieder geval de hoofdstad bezocht hebben, maar je zult al snel merken dat er nog veel meer te doen valt. Zo kun je een bezoek brengen aan enkele bijzondere culturele instituten, maar ook de natuur opzoeken. Je kunt kilometers aan mooie wandelpaden volgen, maar ook één van de weinig Dark Sky Parks van Nederland bezoeken. Laat je inspireren met deze Groningse highlights.

1. Groninger Museum

Helemaal in het noorden van Nederland vind je één van de meest toonaangevende musea van het hele land: het Groninger Museum. Hier komt kunst, design en fotografie samen en kun je regelmatig wisselende tentoonstellingen bekijken waar niet de minste kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Maar niet alleen de verschillende exposities zijn het bekijken waard, ook wat betreft architectuur is het museum een opvallende verschijning in het centrum van de stad Groningen.

2. Martinitoren

Het icoon van Groningen is natuurlijk de Martinitoren. De toren werd gebouwd in 1469 en neemt sindsdien een prominente plek in de binnenstad in. De 96,8 meter hoge kerktoren is het letterlijke hoogtepunt van de provincie en een onmisbare bezienswaardigheid tijdens een bezoek aan Groningen. En bewonder de toren niet alleen vanaf de Grote Markt, maar klim ook zeker naar de top. Om er te komen moet je maar liefst 255 trappen bestijgen, maar het uitzicht over de omgeving is de moeite meer dan waard.

3. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer bevindt zich op de grens met Friesland en staat bekend als een paradijs voor vogelspotters. In het onherbergzame gebied komen meer dan 100 verschillende soorten vogels voor en tijdens het broedseizoen kijk je je ogen uit. Je ziet grote groepen vogels overvliegen en tussen het riet kun je tal van bijzondere soorten ontdekken. Het park is daarnaast een prachtig gebied om lekker te wandelen en te fietsen, en zelfs na zonsondergang valt een bezoekje aan te raden. Lauwersmeer is namelijk benoemd tot Dark Sky Park, één van de laatste plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt pikdonker wordt.

4. Vesting Bourtange

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in de provincie Groningen is Vesting Bourtange, een historisch verdedigingswerk uit 1742. Het is een prachtig vestingstadje waar de tijd al die eeuwen stilgestaan lijkt te hebben. Het dorpsgezicht wordt bepaald door historische pleintjes en oudhollandse huisjes, en er zijn maar liefst zes musea die je meer vertellen over de geschiedenis van de vesting. En het is een aanrader om de evenementenkalender in de gaten te houden, want elk jaar wordt de Slag om Bourtange met veel vertoon nagespeeld.

5. Fraeylemaborg

Een mooie plek in Groningen is de Fraeylemaborg, een 19de eeuwse burcht die wordt omringd door een groot landgoed. Binnen vind je een museum met wisselende tentoonstellingen, maar het is vooral leuk om te kijken naar de historische inrichting van het pand. Het lijkt namelijk alsof je in een tijdcapsule bent gestapt; van binnen ziet het er nog net zo uit als vroeger. Breng je een bezoek aan Fraeylemaborg, trek dan ook tijd uit om een rondje te wandelen door het omliggende landgoed en het Slochterbos.

6. Hortus Haren

Net buiten de stad Groningen ligt Haren, een klein dorp dat vooral bekend staat om de Hortus botanicus Haren. Het is één van de oudste botanische tuinen van Nederland en op een terrein van 20 hectare vind je verschillende soorten tuinen. Er is een Chinese tuin, Engelse tuin en een watertuin, maar je kunt er ook wandelen tussen naaldbomen, bamboe en verschillende grassen. Met name de Chinese tuin is een bezoekje waard, want hier waan je je echt even in Azië. Het geldt als één van de mooiste Chinese tuinen buiten China, dus dit plaatje kom je niet zo snel ergens anders tegen.

7. Groninger Wad

Hoewel de Waddeneilanden officieel bij Friesland horen, grenst ook Groningen in het noorden aan het Waddengebied. Je vindt er de nodige stranden, een aantal kleine eilanden en op gezette tijden valt het wad droog. Het Groninger wad is een uitstekende plek om te gaan wadlopen over de drooggevallen zeebodem, en je kunt ook een bezoek brengen aan de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Deze beschermde natuurgebieden zijn een geliefde plek voor vogelspotters, maar het is er ook heel mooi wandelen.

8. De Onlanden

Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het natuurgebied De Onlanden. Een uitgestrekt en moerasachtig gebied, dat ook wel de badkuip van Groningen wordt genoemd. Als je bovenop de Martinitoren staat, zie je het natuurgebied al in de verte liggen. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om het natuurgebied te combineren met een bezoek aan de provinciehoofdstad. De Onlanden is namelijk een geweldige plek om mooi te fietsen of wandelen, en onderweg heb je zomaar kans om otters, zeearenden en wilde pony’s tegen te komen.

9. Zeehondencentrum Pieterburen

Een leuk uitje voor alle leeftijden is een bezoek aan het Zeehondencentrum Pieterburen. Hier worden zieke en verzwakte zeehonden opgevangen en verzorgd tot ze genoeg zijn aangesterkt om losgelaten te worden. Er zijn altijd tientallen zeehonden in de opvang aanwezig, dus er valt elk bezoek wel iets te zien. In het zeehondencentrum krijg je bovendien een kijkje achter de schermen en zie je hoe de zeehonden worden verzorgd en opgevangen. Daarnaast is het ook mogelijk om te helpen met het uitzetten van de gezonde zeehonden. Je vaart dan met de boot naar het Wad en laat de zeehonden daar vrij. Een bijzondere ervaring.