Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Haarlem

Het idyllische Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland, en ook écht de moeite waard voor als je er even op uit wil! Van verborgen pittoreske straatjes tot hippe conceptstores. Van middeleeuwse kerken tot boeiende musea en van Hollandse Meesters tot Franse sterrenchefs, je vindt zowat alles in Haarlem.

1.  Rondvaart op het Spaarne

Ontdek Haarlem op het water!

De rivier Spaarne is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor Haarlem. Ideale startpunt dus om de stad te ontdekken. Vaar mee met een rondvaartboot of huur een bootje en geniet van de Haarlemse grachten, de historische herenhuizen, de bijzondere molens, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten.

2.  Grote of Sint-Bavokerk

In Haarlem vind je in en rond het centrum een aantal interessante kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op de Grote Markt vind je de Grote Kerk, ook wel de Sint-Bavokerk genoemd. De 78 meter hoge houten, met lood beklede toren valt je al van ver op. Deze prachtige laatgotische middeleeuwse kruisbasiliek torent dan ook hoog uit boven het plein waardoor je er niet naast kan kijken!

De 14e eeuwse kruiskerk fungeert als rustplek van enkele bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem Bilderdijk. De kerk huisvest onder andere het beroemde Müller-orgel, waar Mozart ooit als kind alle registers opentrok, en het graf van meesterschilder Frans Hals. Dit indrukwekkend Müller-orgel is het meest afgebeelde instrument ter wereld en beslaat maar liefst de volledige westmuur van de kerk en meet bijna 30 meter. Hoewel het gebouw een onstuimige geschiedenis met ernstige brandschade kent, is haar schoonheid onaangetast gebleven.

3.  Zaterdagmarkt in Haarlem

De zaterdagmarkt vindt plaats op de Grote Markt, vlakbij de Sint-Bavokerk, dus deze kun je moeilijk mislopen tijdens je wandeling door de stad. Toch is het een hippere markt dan andere zaterdagmarkten: er zijn producten uit de hele wereld verkrijgbaar. Arabisch, Italiaans, Spaans. Er staat zelfs een man uit Genua die pizza’s in zijn mobiele houtoven bakt. Lekker om mee te picknicken of om mee te nemen! Sla vooral het bio-straatje niet over, dit is een deel van de markt met louter biologische producten.

4.  Amsterdamse poort

De naam zegt het natuurlijk zelf al.. De Amsterdamse Poort is een Haarlemse stadspoort uit de 14e eeuw en via deze poort verliet men Haarlem om naar Amsterdam te gaan. De poort werd gebouwd tijdens de eerste uitbreidingen van Haarlem toen er een terrein aan een zijde van het Spaarne bij de stad werd opgetrokken en er een verdedigingsmuur gebouwd werd om invallen tegen te houden.

De Amsterdamse Poort wordt ook wel de Spaarnwouderpoort genoemd, omdat de weg naar Amsterdam in die tijd via Spaarnwoude liep in verband met de passage van de Liede. Dit rijksmonument is de enige poort die nog over is van de oorspronkelijke twaalf middeleeuwse Haarlemse poorten.

5.  Koepelgevangenis

Wanneer je voor deze enorme koepel staat, zal je je onmiddellijk afvragen, wat er onder verscholen zit? Dit gebouw is een voormalige strafgevangenis van de stad Haarlem en behoort tot de Rijksgebouwendienst.

De koepelgevangenis werd in 1901 gebouwd en is geïnspireerd naar een ontwerp voor een panopticon bouwwerk zoals Jeremy Bentham had bedacht in 1791. De ronde vorm heeft namelijk als nut, dat je vanuit het midden goed zicht hebt op alle 400 cellen en dus gemakkelijke kunt bewaken. Nederland kent in totaal 3 koepelgevangenissen, de overige zijn te vinden in Breda en Arnhem.