Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Delft

1. De Porceleyne Fles (fabriek en museum)

Dit is de laatste 17e -eeuwse nog bestaande Delfts Blauw aardewerkfabriek. Het gebouw bevindt zich in het zuiden van het stadscentrum van Delft. Hier aanschouw je de kunst van het met de hand blauw en wit beschilderen van aardewerk. Je maakt door middel van een tour kennis met de verschillende technieken, die door de eeuwen heen werden gebruikt. Ook mag je zelf een aardewerktegeltje van 13 bij 13 centimeter beschilderen. In de De Porceleyne Fles zijn ook een Delfts Blauw museum en een souvenirwinkel gevestigd.

2. Nieuwe Kerk

Op de centrale Markt van Delft (de nummer 5 van deze lijst) staat tegenover het Stadhuis (de nummer 4 van deze lijst) de Nieuwe Kerk. Anders dan de naam doet vermoeden, stamt deze Gotische kerk al uit de 13e eeuw. De bouw van de kerk werd echter pas volbracht in 1496. Het gebouw kenmerkt zich door een hoge klokkentoren, die een hoogte heeft van 108.75 meter. Hiermee is het na de Domtoren van Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. Met uitzondering van de zondag kun je deze toren beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. De Nieuwe Kerk staat ook bekend om het Praalgraf van Willem van Oranje, waaronder zich de grafkelder van Oranje-Nassau bevindt. Dit is de grafkelder van het Koninklijk Huis. Een andere bezienswaardigheid in de kerk zijn de zestien gebrandschilderde ramen in het koor.

3. Stadhuis

Op de Markt van Delft (de nummer 5 van deze lijst) staat tegenover de Nieuwe Kerk (de nummer 2 van deze lijst) het Stadhuis, een architectonisch meesterwerk in Hollandse Renaissancestijl. De voorgevel van het gebouw bestaat uit prachtige bouwstenen, ramen met rode luifels, veel goud en stenen beelden. De centrale toren van het gebouw draagt een grote klok en boven de hoofdingang staat het symbool van Delft afgebeeld, een rode leeuw. Het Stadhuis werd hier gebouwd in 1200. Dit eerste ontwerp brandde compleet af in 1618. In 1629 werd het herbouwd. Hiermee is het stadhuis het oudste gebouw van Delft. Helaas mag je het stadhuis niet betreden. Wel vinden er ceremonies en huwelijken plaats.

4. Oostpoort

De Oostpoort, ten westen van het centrum van Delft, stamt uit de 14e eeuw. In de vroegere eeuwen diende de poort als verdediging voor de stad. Tegenwoordig is de Oostpoort een woning, maar je kunt er ook de fantastische architectuur van het bouwwerk bewonderen. De poort beschikt over twee spitse torens en cirkelvormige carrousels. Oostpoort is bereikbaar via een brug over de Zuidergracht. De Oostpoort staat er prachtig bij op een kruispunt van vijf grachten. Dat maakt het tot een plek die al door velen is gefotografeerd.

5. Delftse grachten

Van oorsprong werden de Delftse grachten gebruikt als verdedigingssysteem voor de stad. Maar nu worden ze gebruikt voor recreatie en transport. Via de grachten kun je om de stad heen lopen. De verschillende met elkaar verbonden wegen aan de grachten, zijn voorzien van prachtige bomen en typisch Nederlandse architectuur. Vooral de ten westen van de Markt gelegen Hippoltusbuurt straat met zijn cafés en schilderachtige bruggen is mooi. Ook de Voldersgracht straat ten noorden van de Markt mag er zijn. Hier staat het water zo hoog als de drempels van de huizen. Als je Delft vanuit een andere hoek wilt bekijken, dan is een rondvaart over de Delftse grachten een goed plan. Er zijn in Delft meerdere organisaties die tochten over het water aanbieden. De rondvaarten duren allemaal ongeveer een uur. Een gids vertelt onderweg over de geschiedenis van Delft, over de grachten en de historische gebouwen aan de grachten.