Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Monnickendam

Het historische stadje Monnickendam ligt aan het Markermeer. Liefhebbers van oud-Hollandse steden en watersport zullen zich in Monnickendam helemaal thuis voelen.

  • Bezoek het museum in de Speeltoren, het oudste gebouw van Monnickendam.
  • Maak een wandeling door het sfeervolle centrum vol monumenten.
  • Monnickendam is een echte waterstad: vaar mee met een boot of ga zelf zeilen.

Monnickendam kreeg in 1355 stadsrechten. Dit was het begin van de uitbreiding van de stad. Helaas zijn er geen illustraties uit de veertiende eeuw bewaard gebleven. Het feit dat Monnickendam stadsrechten kreeg, geeft echter aan dat het inwoneraantal vrij groot was en dat Monnickendam van economisch belang was.

Geschiedenis van Monnickendam

Omdat de stad gunstig gelegen was aan de kust van de voormalige Zuiderzee en vlak bij de meren in het binnenland, bloeiden scheepvaart en bijbehorende handel op. Alle gebouwen uit 1355, met uitzondering van de Speeltoren, gingen tijdens ernstige branden echter in vlammen op. De Speeltoren kan nog steeds worden bewonderd. Deze bevindt zich naast de Waag.

Monumenten

In de Speeltoren, een van de monumenten van de stad, bevindt zich een museum. Andere monumenten zijn de Grote- of Sint-Nicolaaskerk, de houten ophaalbrug in de haven en veel van de huizen in Monnickendam.