Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Utrecht

Utrecht, het kloppende hart van Nederland en een eeuwenoude universiteitsstad gebouwd rondom de Domtoren! Wij maakten alvast een selectie van de leukste bezienswaardigheden in Utrecht.

1.  Binnenhofjes

Het hart van Utrecht wordt overspoelt met gezellige steegjes, binnenhofjes en grachten.

Bruntenhof

Dit hofje bestaat uit slechts 15 kleine huisjes met een zeer mooi hoofdportaal. In de 17e eeuw liet, een rijke heer genaamd Brunt, dit hof uit de grond stampen omringd door éénkamerwoningen voor de armen en thuislozen. De bewoners van het Bruntenhof kregen naast een woonst ook brandstof en eten, dat was trouwens door zijn erfenis zo bepaald.

Doelenhofje

Het Doelenhofje was eerst een begijnhof en later pas een klooster. Wanneer je het hofje binnenstapt, zie je rechts een gaanderij die gebruikt werd door de kloosterlingen om naar de overkant van de straat te gaan, naar de plek waar hun kerk stond.

2.  Domkerk

Exterieur

Middenin het historische Domkwartier, staat de monumentale, gotische Domkerk die in de 13e eeuw gebouwd werd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd werd aan Sint-Maarten. Van oorsprong was het dus een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de 16e eeuw is de Domkerk protestants.

Oorspronkelijk was de kerk ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip en was de kerk verbonden met de Domtoren via een korte brug. Op een dag stortte het schip in wegens een heftige tornado in 1674 en raakte de toren en de kerk van elkaar gescheiden.

Interieur

Binnenin de Domkerk vind je rijkversierde en gedetailleerde indrukwekkende grafmonumenten. Het kerkinterieur weet je steeds te verbazen met haar mooie gebrandschilderde ramen, en grafstenen. Ook hier heeft de geschiedenis enkele sporen achtergelaten. Tijdens de beeldenstorm in 1580 werden de hoofden van de beeldhouwwerken afgehakt en raakten veel beelden en altaren beschadigd. Het karakter van de kerk is sindsdien voorgoed verandert.

DomCafé & DomShop

Maak je bezoek compleet door na het bezoek aan de Domkerk een kopje koffie te drinken in het DomCafé. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het middeleeuwse pandhof en directe toegang tot de DomShop waar je een breed assortiment vindt aan religieuze artikelen, kaarten en boeken.

3.  Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum staat in de top tien van de meest bezochte musea in Nederland. Het is dan ook geen ‘gewoon’ of ‘saai’ museum met enkele opgestelde treinen. Integendeel. Het museum is gevestigd in een voormalig treinstation dat volledig in originele staat gerestaureerd is. In het stationsgebouw kan je alles terug vinden over hoe het vroeger was. Sinds 2005 is het een echt belevingscentrum geworden dat bestaat uit verschillende werelden: je gaat terug in de tijd van de stoommachines tot het uitvinden van de trein. Je krijgt hier een spectaculair bezoek voor zowel jong als oud.

4.  Kasteel de Haar

Dit kasteel dateert uit een periode rond de Eerste Wereldoorlog. Ooit stond hier een middeleeuws kasteel, maar dat is reeds meer dan 300 jaar verdwenen. Een deel van de restanten van het oude kasteel werden nog gebruikt bij de bouw. Het is een uniek kasteel met een prachtig historisch interieur en met ‘moderne’ voorzieningen. Wanneer je Kasteel de Haar bezoekt, zal je alleszins versteld staan van de pracht en praal!

5.  Werfkelders van Utrecht

Langs de grachten van Utrecht, vind je zo’n 732 ‘werfkelders’. Dit zie je nergens anders ter wereld en dat maakt het extra uniek! Om dit te verklaren, moet je enkele eeuwen terug in de tijd. Vroeger stroomde hier de Rijn en regelmatig waren er overstromingen. Om het risico van de overstromingen tegen te gaan, werden er sluizen gebouwd en tunnels gegraven vanop die kade tot in de kelders van de huizen ernaast. Dit maakte het ook veel makkelijker voor de schepen om alle goederen te laden en lossen. De dag van vandaag worden deze kades en werfkelder verhuurd aan horeca-uitbaters waar zij hun eigen gezellige terrasjes op plaatsen.

6.  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan door het ophopen van sediment door het ijs. Vervolgens is het park in de loop der tijd bedekt door zand en raakten de heuvels van het gebied bebost. We hebben een aparte blog met de 11 mooiste nationale parken in Nederland.

  • Het bos werd in eerste instantie gekapt, waardoor er ook heidevelden en stuifzanden ontstonden, maar sinds de 19de-eeuw zijn delen van het bos opnieuw aangelegd.
  • Dieren zoals reeën, vossen, dassen en de zeldzame boommarter leven in het park, en er wordt geprobeerd om door middel van ecologische verbindingszones meer diersoorten in het park te krijgen.
  • Meer info op de site

7.Trajectum Lumen

Trajectum Lumen is een lichtkunstroute door het hart van Utrecht. Uiteraard kan je deze route alleen maar zien als het donker is. De mooiste plekjes zijn onder andere de Sint-Janskerk en de verlichte bomen, de Kromme Nieuwegracht en de Domkerk.

Wil je Utrecht graag ontdekken aan de hand van deze lichtkunstroute? Meer info vind je op de website.

8. Shoppen in Utrecht

Voor winkelliefhebbers is Utrecht een walhalla. Hoog Catharijne is een van Nederlands grootste indoor winkelcentra en biedt veel verschillende winkels. Bovendien is het winkelcentrum verbonden met Utrecht Centraal, waardoor het perfect is voor een dagje uit met de trein.

Slenter je liever door de gezellige winkelstraten? Dan loop je best van de Lijnmarkt naar de Oude Gracht, en daarna door de Choorstraat, Oudkerkhof en Korte Minrebroederstraat. Hier vind je de grote merken en kleine boetiekjes vol mode, accessoires en sieraden.