Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Gouda

1. Goudse Kaasmarkt

Goudse kazen worden wereldwijd verkocht. In Gouda worden ze elke donderdagochtend op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) verkocht; een groot spektakel. De wekelijkse Goudse Kaasmarkt kan iedereen bijwonen. Boeren en handelaren komen hier bijeen om te onderhandelen over kazen. Enorme hoeveelheden kazen worden op deze manier verkocht. De kazen worden in het midden van het plein opgesteld: verschillende tinten geel en oranje bijeen, met allemaal de typerende geur van kaas. Op de kaasmarkt ruik je niet alleen kaas, je kunt ook de vele verschillende smaken proeven. Wil je meer weten over de geschiedenis van Goudse kaas en over hoe de kaas wordt gemaakt? Bezoek dan het Gouda Cheese Museum in de Goudse Waag (de nummer 10 van deze lijst) en/of Kaasboerderij Jongenhoeve (de nummer 5 van deze lijst).

2. Stadhuis

Midden op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) staat het prestigieuze stadhuis van Gouda. Dit is de grote trots van de stad. Het Gotische gebouw staat er sinds het midden van de 15e eeuw en is daarmee een van de oudste Gotische stadhuizen van Nederland. Het stadhuis van Gouda valt vooral op door zijn Gotische stijl. De voorgevel van het gebouw kenmerkt zich door zijn spitse torens, gewelfde ramen en stenen beelden van belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis, zoals Karel de Stoute en Filips de Goede. Aan de andere kant van het stadhuis bevindt zich een klokkenspel, dat elk uur luidt. In de avond is de voorgevel prachtig met verschillende kleuren verlicht. Ook wordt er soms een lichtshow vertoond.

3. Markt

De naam van het centrale plein van Gouda is ‘Markt’. Het plein heeft een min of meer driehoekige vorm en is er al vanaf de 14e eeuw. Het werd in die tijd aangelegd om er het nieuwe stadhuis (de nummer 2 van deze lijst) op te bouwen. Een ander opvallend gebouw op de Markt is de Waag (de nummer 10 van deze lijst). Aan de rand van de Markt staat de Sint-Janskerk (de nummer 4 van deze lijst) en Museum Gouda (de nummer 6 van deze lijst). In de overige gebouwen rondom het plein zijn winkels, restaurants en cafés gevestigd. Op de Markt worden naast vele activiteiten, wekelijks meerdere markten gehouden, met als belangrijkste de Goudse Kaasmarkt (de nummer 1 van deze lijst).

4. Sint-Janskerk

De 15e -eeuwse Gotische kruiskerk Sint-Jan staat in het hart van Gouda op de Markt (de nummer 3 van deze lijst). Met zijn 123 meter lengte is dit het langste kerkgebouw van Nederland. De kerk staat bekend om zijn reeks gebrandschilderde glazen, die de Goudse glazen worden genoemd. Het zijn 72 ramen van verschillende afmetingen, die in de 16e eeuw door beroemde glasschilders zijn gevuld met gebrandschilderde glas-in-loodramen. De religieuze afbeeldingen zijn gedetailleerd en kleurrijk. Voorbeelden hiervan zijn de doop van Jezus en het laatste avondmaal. De Sint-Janskerk werd in het verleden gewijd aan Johannes de Doper. De kleuren rood en wit staan symbool voor deze heilige. In het stadswapen van Gouda zie je deze kleuren terug.

5. Museum Gouda

Museum Gouda staat aan de rand van het centrale marktplein de Markt (de nummer 3 van deze lijst). Het museum is gevestigd in het Arti Legi gebouw, dat afkomstig is uit het jaar 1874. Van oudsher was dit gebouw een school. Nu vind je er een 18e -eeuwse verzameling aardewerk met een uitgebreide collectie porselein. In Museum Gouda worden ook schilderijen, sculpturen en keramiek tentoongesteld uit verschillende perioden. Daarnaast worden er religieuze kunstproducten getoond, zoals delen van altaren en gebrandschilderde ramen.

6. Goudse Hout

Aan de oostkant van Gouda ligt Goudse Hout. Dit is een natuurgebied, dat gelegen is aan een aantal grote wateren, die behoren tot de Reeuwijkse Plassen. Het gebied wordt in het oosten en zuiden omsloten door de Goudse Houtsingel. In de Goudse Hout zijn meerdere wandel- en fietspaden, weggetjes over het water, een manege en een wieler- en skeelerbaan. Delen van het gebied zijn beplant met bomen en struiken. Ook zijn er delen met een meer open karakter.

7. Goudse Waag (museum)

In het gebouw van de uit 1668 afkomstige Goudse Waag, dat op de Markt (de nummer 3 van deze lijst) staat, was vroeger het kaas weegstation gevestigd. Nu bevindt zich in het gebouw het Gouda Cheese Museum. Onder begeleiding van een gids ontdek je hier alles over de geschiedenis van Goudse Kaas. Ook krijg je te zien hoe Goudse Kaas wordt gemaakt en mag je de kaas proeven (eventueel in combinatie met wijn). Tevens maak je kennis met andere authentieke Goudse ambachten, zoals Goudse kaarsen maken en pijpen maken.